Doping Academy

Onafhankelijk kennis- en informatiecentrum doping

Dikke dossiers?

.

De kwestie Froome past op twee A4'jes.

.

Froome en salbutamol

.

Is de Brit schuldig aan dopinggebruik? Een uitgebreide analyse.

.

Doping Academy Nieuwsbrief

.

Blijf met onze gratis Nieuwsbrief op de hoogte van de nieuwe inhoud op de Doping Academy.

.

Waarheid

.

Hoe kon Contador schuldig en onschuldig tegelijk zijn?

.

.

Lance Armstrong

.

Zeven Tourzeges: mogelijk met maar zeker niet door epo.

.

Brouwer vs Olfers I

.

Discussie over objectieve vs juridische waarheid.

.

Brouwer vs Olfers II

.

Hoe verhouden verschillende waarheden zich onderling.

.

Cancellara en mechanische doping

.

Had Spartacus echt een motortje in zijn fiets of is dat een fabel?

.

Arthur Linton

.

Een 'dopindode' uit het negentiende-eeuwse wielrennen en het WADA-antidopingbeleid.

.

Volkskrantcolumnist Bert Wagendorp noemt dit een fenomenaal boek, voor iedereen die verder wil kijken dan de simpele wedstrijd.

.

Podcast

.In een interview op NPO 1 vertelt auteur en directeur van de Doping Academy over zijn boek 'Arthur Linton. Een vermeende negentiende eeuwse dopingdode en het WADA-antidopingbeleid

.In een interview op NPO 1 vertelt auteur en directeur van de Doping Academy over zijn boek 'Arthur Linton. Een vermeende negentiende eeuwse dopingdode en het WADA-antidopingbeleid

In een interview op NPO 1 vertelt auteur en directeur van de Doping Academy over zijn boek 'Arthur Linton. Een vermeende negentiende eeuwse dopingdode en het WADA-antidopingbeleid

.

.

.

vorige
volgende
Shadow
Slider

Home | Terug

 


Welkom bij de Doping Academy


Vitruvian2De Doping Academy (DA) is een onafhankelijk centrum voor kennis en informatie over doping, antidoping en gerelateerde zaken, dat zich basseert op de huidige stand van de wetenschap. Bij nieuwe wetenschappelijke inzichten wordt de inhoud van DA aangepast, maar in het archief blijft altijd een kopie van de oorspronkelijke tekst beschikbaar. Kleine (taal)foutjes worden zonder nadere vermelding aangepast.

 

De DA-website wil duidelijk maken waarom het gebruik van doping dom is. Je hebt er niets aan en het kan je gezondheid schaden. Niet doen dus! De site laat ook zien waarom het huidige antidopingbeleid minstens even dom is. Het sanctioneert mensen op basis van een mythisch geloof in een onhaalbare utopie en is daarmee een belangrijke motor voor de escallatie in het dopingprobleem. Mee stoppen dus en vervangen door een beleid dat het dopinggebruik echt verminderd door objectieve voorlichting. De Doping Academy wil daar een bijdrage aan leveren.

 

De Denker 355x557De twee afbeeldingen op deze pagina symboliseren de basisprincipes van de DA. Linksboven vindt u een gemoderniseerde versie van de Vitruvian Man die rond 1490 door Leonardo da Vince werd getekend. De afbeelding is gebaseerd op de lichaamsverhoudingen van de mens zoals die voor het begin van onze jaartelling werden beschreven door de Romeinse architect Vitruvian. Bij de DA staat de Vitruvian Man symbool voor het principe dat we de gezonde mens en zijn prestaties niet op onderdelen, maar als geheel moeten bestuderen. Als tweede vindt u rechts van deze alinea een afbeelding van De Denker van Auguste Rodin. Dit beeld symboliseert dat de inhoud van de DA, behoudens de korte nieuwsberichten, niet op emoties, maar op langdurig diep nadenken is gebaseerd. Een levensgrote afbeelding van Da Vinci's Vitruvian Man aan de wand herinnert mij dagelijks aan het principe van compleetheid. Een prachtige replica van De Denker op het bureau probeert dagelijks diep met mij mee te denken.

 

Waarom de Doping Academy?

Henri Desgranges

Henri Desgranges

Al in 1894 waarschuwde wielrenner, journalist, velodroom-directeur en latere oprichter van de Tour de France, Henri Desganges, met grote vastberadenheid voor middelen waarvan het medische corps vertelde dat je er bijzondere resultaten mee kunt behalen. Je hebt die troep niet nodig schreef Desgranges destijds in een trainings-handboek voor wielrenners. 'Maar maak je geen zorgen,' vervolgde de journalist, 'omdat je wedstrijden zult winnen met een goede gezondheid en (met) niets anders.'

In de New York Times van 1 december 1895 waarschuwden Amerikaanse artsen tegen de vermeende voordelen van stimulantia in de sport (tegenwoordig doping genoemd). Het begrip doping bestond toen nog niet). Claims dat dergelijke middelen de krachten sparen en het uithoudings-vermogen verbeteren moesten volgens hen sterk worden genuanceerd. Er bestaan, aldus deze artsen, geen middelen waarmee men wedstrijden kan winnen, die men zonder die middelen niet kan winnen. Ze waren van mening dat hun collega-medici de plicht hadden atleten hiervoor te waarschuwen.

Met andere woorden, eind negentiende eeuw waren er bij deskundigen al sterke twijfels over het verbeteren atletische prestaties door stimulantia.

Hoewel de wetenschap deze visie in toenemende mate bevestigt, denkt de sportwereld nog steeds dat er allerhande middeltjes bestaan die de prestatie van atleten enorm verbeteren. Artsen helpen, tegen de waarschuwing van hun negentiende eeuwse collega's in, nog steeds mee om dergelijke mythes, denk- en waarnemingsfouten over doping in stand te houden. De Doping Academy probeert die mythes, verzinsels en fouten in ons denken en waarnemen over doping en dopingbestrijding te ontzenuwen.

Missie, visie en strategie

Missie: de DA wil onafhankelijke en objectieve kennis en informatie aanbieden over doping en antidoping, gebasseerd op de huidige stand van de wetenschappelijke kennis.

Visie: In de zienswijze van de DA is onafhankelijke en objectieve voorlichting over de effecten van doping een betere en aanzienlijk goedkopere manier om het gebruik van doping in de sprot tegen te gaan, dan het huidige sanctionerende antidopingbeleid van de World Anti-Doping Agengy (WADA) en de daaraan gelieerde sportorganisaties.

Strategie: De DA probeert haar missie en visie te realiseren door onafhankelijke en objectieve informatie over doping en antidoping op alle daarvoor wettig beschikbare middelen ter beschikking te stellen.

Privacy

Anonieme website
De kennis en informatie op de website van de Doping Academy (DA) is voor iedereen vrij beschikbaar. U kunt de site anoniem bezoeken en doorbladeren. De DA registreert alleen hoe vaak de website en/of een pagina’s daarop worden bezocht, maar niet wie die bezoekt. Ook plaatsen wij geen cookies op uw website en delen wij geen browse informatie met derden. De browser op uw computer/tablet/mobieltje houdt bij welke DA-pagina's u heeft bezocht. Daarmee laat uw browser u welke pagina's u al bezicht heeft. Deze informatie is voor ons niet beschikbaar. U kunt ze verwijderen door de browsehistorie van uw browser te wissen (meestal met <ctrl><shift><del>).

DA-Nieuwsbrief
Indien u zich abonneert op onze gratis Nieuwsbrief, registreren wij slechts de door u opgegeven (nick)naam en het emailadres waar de Nieuwsbrief heengestuurd moet worden. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. iedere Nieuwsbrief bevat een link waarmnee u uw abonnement eenvoudig kunt opzeggen zeggen. Enkele malen per jaar worden de (bij)namen en emailadressen van opgezegde abonnementen uit ons bestand verwijderd. U kunt uw abonnement opzeggen ook via de website, onder de Menukop Nieuwsbrief.

Email-conversaties
Als u ons bij een email-conversaties (voor- en achternaam, email-adres en telefoonnummer) verstrekt, wordt die uiterlijk een half jaar na het afsluiten van de conversatie verwijderd. Daardoor moet u bij een nieuwe conversatie deze gegevens steeds opnieuw opgeven. Persoonlijke informatie die u ons tijdens de conversaties verstrekt, wordt zonder uw toestemming nooit met derden gedeeld. Als wij informatie met onze adviseurs moeten delen om adequaat op uw vraag/opmerking te kunnen reageren is dat in eerste instantie altijd anoniem. Mocht dat onvoldoende zijn, dan nemen wij altijd eerst contact met u op.

Disclaimer
De verantwoordelijkheid voor de inhoud van de artikelen op de Doping Academy ligt bij de auteurs van het artikel
De Doping Academy is niet verantwoordelijk voor de inhoud van externe websites waar naar verwezen wordt;
De Doping Academy geeft geen garantie inzake de juistheid of de volledigheid, of het bijgewerkt zijn van de informatie op haar website of die via haar website werd uitgewisseld;
De Doping Academy biedt geen garantie betreffende de veiligheid van de website en kan niet aansprakelijk gesteld worden voor de schade die, rechtstreeks of onrechtstreeks, het gevolg is van een onderbreking in de beschikbaarheid van de site;
De Doping Academy kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de gevolgen van het gebruik van de door haar aangeboden kennis en informatie in juridische of andersoortige procedures.
Verantwoording taalgebruik

Genderneutraal taalgebruik

De Doping Academy doet niet mee aan de moderne gewoonte van zogenoemd genderneutraal taalgebruik. Voor ons is en blijft Anna van der Breggen een wielrenster en Tom Dumoulin een wielrenner. Constructies als een vrouwelijke zanger of een vrouwelijke wielrenster zijn o.i. fout. Dat zijn tegenstrijdige begrippen. We hebben daar Nederlandse taal gewoon goede eenduidige woorden voor: zangeres en wielrenster.

Genderneutraal gaat uit van de irreële veronderstelling dat mannen en vrouwen gelijk zijn. Mannen en vrouwen zijn niet gelijk maar gelijkwaardig. Althans zo zou het moeten zijn. Genderneutrale taal verhult dat verschil en belemmert daarmee de ontwikkeling in de gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen. Daarnaast onthoudt genderneutraal taalgebruik de lezer van informatie om een tekst zo snel mogelijk in de juiste context te plaatsen en daarmee begrijpelijk te maken. Naar ons oordeel een slechte gewoonte dus.

Aanpassings- en bewaarbeleid artikelen

Kleine aanpassingen, zoals taalfoutjes, ede tekst net iets leesbaarder maken, e.d. worden direct uitgevoerd, zonder hier melding van te maken. Als voor een artikel aanvullende informatie bekend wordt, dan wordt deze als aanvuling onderaan de pagina toegevoegd. Als er veel of belangrijke nieuwe informatie beschikbaar is, dan kan dat aanleiding zijn om het artikel te herschrijven. Van de oorspronkelijke versie wordt dan een kopie opgeslagen in het archief.

End FAQ

 

Opzet van de website

Vitruvian2De DA-website is ingedeeld secties, die ieder de kennis en informatie over doping, de bestijding daarvan en aanverwante onderwerpen op verschillende manieren belichten. U vindt deze secties in het hoofdmenu, dat u opent met de MENU-knop linksboven in uw scherm. De DA-colleges bespreken onderwerpen in een samenhangende reeks lessen, in de DA-dossiers worden artikelen naar gelang diverse hoofdonderwerpen geordend, DA-nieuws bevat korte nieuwsartikelen uit het afgelopen jaar en de DA-bibliotheek verwijst naar boeken en al dan niet wetenschappelijk over de genoemde onderwerpen.

De secties en subsecties vindt u in het MENU linksboven in de pagina te benaderen. Met de opwaardse pijl rechtsonder kunt u eenvoudig terug naar de bovenkant van de pagina, daar kunt u steeds terug naar de vorige pagina die u bezocht of naar home.

 

 

Link1 | Link2 | Link3

Copyright © 2007 - 2018 All Rights Reserved Bram Brouwer.