Doping Academy

Onafhankelijk kennis- en informatiecentrum doping

Dikke dossiers?

.

De kwestie Froome past op twee A4'jes.

.

Froome en salbutamol

.

Is de Brit schuldig aan dopinggebruik? Een uitgebreide analyse.

.

Doping Academy Nieuwsbrief

.

Blijf met onze gratis Nieuwsbrief op de hoogte van de nieuwe inhoud op de Doping Academy.

.

Waarheid

.

Hoe kon Contador schuldig en onschuldig tegelijk zijn?

.

.

Lance Armstrong

.

Zeven Tourzeges: mogelijk met maar zeker niet door epo.

.

Brouwer vs Olfers I

.

Discussie over objectieve vs juridische waarheid.

.

Brouwer vs Olfers II

.

Hoe verhouden verschillende waarheden zich onderling.

.

Cancellara en mechanische doping

.

Had Spartacus echt een motortje in zijn fiets of is dat een fabel?

.

Arthur Linton

.

Een 'dopindode' uit het negentiende-eeuwse wielrennen en het WADA-antidopingbeleid.

.

Volkskrantcolumnist Bert Wagendorp noemt dit een fenomenaal boek, voor iedereen die verder wil kijken dan de simpele wedstrijd.

.

Podcast

.In een interview op NPO 1 vertelt auteur en directeur van de Doping Academy over zijn boek 'Arthur Linton. Een vermeende negentiende eeuwse dopingdode en het WADA-antidopingbeleid

.In een interview op NPO 1 vertelt auteur en directeur van de Doping Academy over zijn boek 'Arthur Linton. Een vermeende negentiende eeuwse dopingdode en het WADA-antidopingbeleid

In een interview op NPO 1 vertelt auteur en directeur van de Doping Academy over zijn boek 'Arthur Linton. Een vermeende negentiende eeuwse dopingdode en het WADA-antidopingbeleid

.

.

.

vorige
volgende
Shadow
Slider

Home | Terug


'Prisoners Dilemma Game'

Een korte uitleg


 

 

Tijdens zijn commentaar bij de Olympische wegfinale wielrennen voor mannen sprak NOS-commentator en psycholoog Maarten Ducrot over het 'Prisoners Dilemma Game'. Wat bedoelde hij daarmee?

 

Het Prisoners Dilemma Game (PDG)

 Maarten Ducrot

Maarten Ducrot

Het 'Prisioners Dilemma Game’ (PDG) of 'het dilemma van de gevangene' is een belangrijke speltheorie die de relatieve voordelen van samen-werken versus niet samenwerken beschrijft en speelt een belangrijke rol in wieler-wedstrijden zoals de Olympische weg-wedstrijd.

 

Een renner in de kopgroep moet kiezen tussen meewerken of niet-meewerken. Bij meewerken stijgt de kans dat de kopgroep wegblijft, maar neemt zijn persoonlijke kans om te winnen (winstkans) af door de inspanning die hij levert. Bij niet-meewerken spaart hij zijn krachten, met al gevolg dat zijn persoonlijke winstkans toeneemt. Maar als de kopgroep daardoor wordt teruggepakt, wordt is persoonlijke winstkans vrijwel nihil.


In het peloton spelen vrijwel gelijke dilemma’s. Meewerken en de kopgroep terughalen en zo de eigen winstkans te vergroten of niet-meewerken zodat de kopgroep mogelijk weg blijft en de persoonlijke winstkans gelijk is aan nul.


Het PDG-dilemma manifesteert zich tijden wieler-wedstrijden in velerlei vormen en voor iedere renner afzonderlijk. Door verschillende belangen (individueel, team, sponsor, etc.) lopen al die vormen vaak door elkaar heen. Het PDG is een basis-principe dat wielrennen tot wielrennen maakt en beïnvloed de resultaten in wedstrijden aanzienlijk meer dan waartoe welke vorm van doping dan ook in staat zou zijn, zelfs als die doping de effecten heeft die door sommigen daaraan toeschrijven.

 

Het PDG beschreven

In zijn boek ‘Geven en nemen. Wielrennen als dubbelspel’ heeft dr. Hein Lodewijkx de principes van het PDG binnen het wielrennen op een heldere wijze beschreven. Het boek beschrijft tevens een genuanceerdere kijk op het dopingprobleem in de wielersport. U bent echter gewaarschuwd. Na het lezen van het boek heeft u meer inzicht in het spelletje dat we wielrennen noemen gekregen, maar u zult nooit meer op dezelfde wijze naar de finale van wielerwedstrijden kijken als daarvoor.


U vindt het boek van Lodewijkx in de boekenlijst van de Doping Academy

 

Literatuur

Lodewijkx, H. F. M. (2011). Tussen geven en nemen: Wielrennen als dubbelspel. Rotterdam: 2010 Uitgevers. isbn: 978-94-90951-00-9
Wikipedia (2016) Prisober's dilemma. Wikipedia (zie hier).

 

© 2007 - 2018 - Dr. Bram Brouwer, Mantgum

Link1 | Link2 | Link3

Copyright © 2007 - 2018 All Rights Reserved Bram Brouwer.